Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που προσφέρει πολλά εναύσματα για ένα νέο προβληματισμό και διανοίγει νέα κεφάλαια προσέγγισης για ορισμένα σημαντικά
θέματα…, και ταυτόχρονα προσφέρει αρκετά στη σωστή ανάλυση και του δικού μας, του κυπριακού, προβλήματος καθορίζοντας το παγκόσμιο σκηνικό στη χάραξη προοπτικών».
Δρ Βάσος Λυσσαρίδης,
Επίτιμος Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ.





"Ο Κώστας Λάμπος με το βιβλίο του Αμερικανισμός και Παγκοσμιοποίηση.Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής, δίνει , με την ανάλυση του ρόλου του εξουσιαστικού Φόβου, μια νέα, διαφορετική από τις γνωστές, διάσταση στην Παγκοσμιοποίηση και στον Αμερικανισμό και ανοίγει νέους ορίζοντες στη σκέψη για τις κοινωνικές εξελίξεις"
Χρήσος Χαλαζιάς
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας








«Ο Κώστας Λάμπος με αυτό το βιβλίο του τολμάει να αποκαλύψει το βασικό συστατικό στοιχείο κάθε εξουσίας, που είναι ο Φόβος και παραπέρα τολμάει να ρίξει φως στα σχέδια και στους μηχανισμούς της παγκοσμιοκρατίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιδιαίτερη όμως αξία του βιβλίου του Κώστα Λάμπου συνίσταται στο ότι τολμάει να καλέσει τους δημιουργούς του πολιτισμού, τις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού να αποβάλλουν το Φόβο της εξουσίας και να ξεσηκωθούν ενάντια στην παγκοσμιοκρατία, για να κάνουν πραγματικότητα την Ουτοπία τους για την Άμεση Δημοκρατία, για ένα καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάστε αυτό το  βιβλίο».
Μανώλης Γλέζος,
Δημοσιογράφος-συγγραφέας



«Το νέο βιβλίο του Κώστα Λάμπου έχει δυό νέα στοιχεία…Το πρώτο είναι ότι εξετάζει τη συνάφεια του αμερικανισμού με την παγκοσμιοποίηση. Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι εξετάζει τα δυό αυτά επίκαιρα χαρακτηριστικά της εποχής μας σε στενή συνάρτηση με το Φόβο και τις διάφορες συγκεκριμένες μορφές του….Είναι ένα καλά τεκμηριωμένο βιβλίο που στηρίζεται στη δημιουργική αξιοποίηση μιάς ευρύτατης ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας…Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν περιορίζεται στην κριτική ανάλυση και διάγνωση των προβλημάτων, αλλά προχωράει και στη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. …Η ουσία της πρότασης του Κώστα Λάμπου συνοψίζεται στη φράση του: ‘συνολική απόρριψη του καπιταλισμού…και σταδιακή οικοδόμηση ενός καλύτερου ανθρωπινότερου κόσμου…μέσα από διαδικασίες ενός Νέου Ριζοσπαστικού Διαφωτισμού με εκφραστές τις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού’».
Στέργιος Μπαμπανάσης,
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών


«Στο βιβλίο του ο Κώστας Λάμπος αποτυπώνει με ακρίβεια τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Γράφει για αλήθειες που τις φοβόμαστε, για μεταρρυθμίσεις που τις αρνούμαστε με αποτέλεσμα να αποδεχόμαστε αυτή την κρίση… Είναι ένα βιβλίο που σέβεται τους αναγνώστες του γιατί δεν κάνει διάλογο με την άγνοια για να αρέσει, αλλά ερεθίζει με τη ρήξη που επιχειρεί απέναντι στην κατεστημένη αμάθεια και τα εξουσιαστικά ιερατεία. Είναι ένα βιβλίο δυσάρεστο για το σήμερα που προσφέρει όμως προοπτική για το αύριο, όχι για τη γενιά μου που υποτάχθηκε, αλλά για τους νεότερους. Είναι λίγο δύσκολο, απρόβλεπτο, δεν περιμένεις το παρακάτω, με ωραία δομή. Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο».
Παρασκευάς Αυγερινός,
Γιατρός, πρώην Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, θεμελιωτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.



«Το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως μια εγκυκλοπαίδεια γνώσεων, διαγνώσεων και απογνώσεων, στο οποίο κυριαρχεί η ανάλυση του ρόλου και των μορφών του εξουσιαστικού Φόβου, για τον οποίο και θα σας μιλήσω... Κλείνοντας θεωρώ πως η κύρια συμβολή αυτού του βιβλίου του Κώστα Λάμπου συνίσταται στην ανάδειξη μιάς γόνιμης ισορροπίας μεταξύ ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ως αξίες και δημόσια-κοινωνικά αγαθά, αλλά και ως αναγκαίους όρους εύρυθμης λειτουργίας ενός πραγματικά δημοκρατικού πολιτεύματος».
Γιάννης Πανούσης,
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας.


¨Κατ’ αρχάς θα ήθελα να υπογραμμίσω πως το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε είναι ένα πολύ σοβαρό και σημαντικό βιβλίο και το επισημαίνω γιατί στην εποχή μας υπάρχει κρίση και στην παραγωγή και στη διακίνηση των ιδεών. Και ο Κώστας Λάμπος σέβεται τις ιδέες και τις αντιμετωπίζει με ευθύνη και σοβαρότητα.
Το βιβλίο του Κώστα Λάμπου, αποτελεί μια υπεύθυνη και καλά τεκμηριωμένη αρμονική σύνθεση πολλών κρίσιμων για όλους μας και για την εποχή μας θεμάτων, σύνθεση που καταλήγει με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες θέσεις σε μια αισιόδοξη προοπτική για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος,
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Ο Κώστας Λάμπος συνεχίζει την κοινωνική, επιστημονική, πολιτική και πολιτιστική προσφορά του και με το καινούργιο βιβλίο του καταθέτει την ψυχή του. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο γνώσης, θέσης και πρότασης, γραμμένο με τόλμη, ευθύνη και ευαισθησία, σε γλαφυρή και απόλυτα κατανοητή γλώσσα, έξω και πέρα από σκοπιμότητες και ιδεολογικές προκαταλήψεις, που αξίζει να διαβαστεί και να συζητηθεί. Ο Κώστας Λάμπος κάνει τη μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική παρέμβασή του. Με το νέο του βιβλίο, «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής», δεν αποκαλύπτει μόνο την παρακμή του κόσμου μας, αλλά εισάγει «καινά δαιμόνια». Προκαλεί και προσκαλεί σε ένα νέο κοινωνικοοικονομικό ξεκίνημα της ανθρωπότητας απαλλαγμένο από το Φόβο, για την ανοικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ενωτική, αυτόνομη, συνειδητή δράση των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού στην προοπτική ενός Νέου Οικουμενικού Ουμανιστικού Πολιτισμού
Γαβριήλ Σ. Αλπέντζος,
Δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης τ. Επιθεωρητών Εκπαίδευσης


«Το νέο βιβλίο του Κώστα Λάμπου είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα στην εποχή της εξουσίας του Φόβου, του θρησκευτικού σκοταδισμού, του καινούργιου Μεσαίωνα της παγκοσμιοποίησης και του αμερικανισμού. Αν τελικά μπορέσουμε να δούμε τον Φόβο σαν μια προεργασία για την ελευθερία και την ευτυχία, θα αλλάξουμε τα σχέδιο όσων επιδιώκουν να μας φοβίζουν για να μας υποτάξουν, να μας εξουσιάζουν, να πλουτίζουν εις βάρος μας και να μας εκμεταλλεύονται. Θα μπορούμε πιά να οραματιζόμαστε το χτίσιμο του Οικουμενικού Ουμανιστικού Πολιτισμού της Κοινωνικοποιημένης Ανθρωπότητας. Λύσεις για την κατανόηση και την κατάρριψη του Φόβου που μας παρακμάζει προτείνονται σ’ αυτό το βιβλίο».
Μαρία Φανφάνη,
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, 5 Δεκεμβρίου 2009, (ένθετο CULTURE).




«Δεν είναι τυχαίο ότι μιλώντας για τον Αμερικανισμό και
την Παγκοσμιοποίηση (Εκδόσεις Παπαζήση) ο Κώστας Λάμπος κάνει λόγω για Νέα Ελευθερία, Άμεση Δημοκρατία και Οικουμενικό Πολιτισμό.
Σε μια πολύπλευρη μελέτη που περικλείει πολύ Θουκιδίδη, αρκετό Μαρξ, έως και τον Ολλανδό Γιαν Μαρίενσεν ο Λάμπος εξετάζει τον πολιτικό μύθο της Αμερικής».

Τίνα Μανδηλαρά,
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 11.10.09, (Ένθετο BIG FISH/BOOK CLUB)


*

Ένα βιβλίο ανυπότακτης αναζήτησης και ανατρεπτικής γνώσης, που δεν περιορίζεται μόνο σε διαπιστώσεις για το ρόλο του εξουσιαστικού Φόβου και για τη σύγχρονη οικονομική παρακμή, αλλά τολμά να μιλήσει για το ζητούμενο «Διά ταύτα» και για ένα Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό.
*


«Η συγκεκριμένη θεματολογία που διάλεξε ο Κ.Λάμπος εν έτη 2009, είναι τουλάχιστον κορεσμένη στις μέρες μας αφού έχουν γραφτεί χιλιάδες, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο σημαντικά βιβλία σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και το ρόλο των Αμερικανών τα τελευταία δέκα και παραπάνω χρόνια. Οφείλω όμως με χαρά να ομολογήσω ότι το βιβλίο αυτό με εξέπληξε με την καινοτόμο προσέγγιση, την εξαιρετικά καίρια και σαφή ανάλυση της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας και κυρίως με την τολμηρή αλλά και ξεκάθαρη όσο και πληρέστατα στοιχειοθετημένη πρόταση για το πως τελικά μπορούμε να βγούμε από αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Προσωπικά το συνιστώ με θέρμη σε όλους, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, κύρια μιλάει σε εκείνους άλλωστε, αφού η οπτική του Κ. Λάμπου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα προοδευτική και ταυτόχρονα απαγκιστρωμένη από όλα τα ιδεολογικά βαρίδια του προηγούμενου αιώνα. Ένα βιβλίο εξαιρετικό, ξεκάθαρο και με πολιτική δυναμική που ξεπερνά τα όρια ενός επιστημονικού, κοινωνικοπολιτικού βιβλίου και φέρει τη βαρύτητα ενός βιβλίου από αυτά που εκδίδονται σπάνια και αποτελούν σημείο τομής για την πολιτική ανάλυση και φιλοσοφία.
Α. Καρτέζος, Πολιτικός Επιστήμονας, PhD

*

"Ίσως είναι πολύ νωρίς για να σου γράψω εντυπώσεις αλλά, φτάνοντας μόνο μέχρι τη σελ. 80, δηλώνω ότι είμαι ευτυχής που διαβάζω ένα τέτοιο βιβλίο και ένα σου λέω προς το παρόν: Δεν έχω διαβάσει ποτέ βιβλίο με πολιτικό - επιστημονικό περιεχόμενο που να ρέει  και να μπαίνει με τόση άνεση στο μυαλό του αναγνώστη χωρίς καθόλου να τον κουράζει. Για τα περαιτέρω θα σου γράψω όταν το τελειώσω. Υπομονή...έτσι πρέπει να είναι σήμερα η διανόηση της αριστεράς κι εμείς οι μεγαλύτεροι να μπορούμε να  είμαστε υπερήφανοι γι αυτή...".
  Ευγενία Καλογερία - Μόσχου, Ζάκυνθος


Ένα βιβλίο που πρέπει όλοι να διαβάσουμε
Πιο επίκαιρο από ποτέ αναδεικνύεται το νέο βιβλίο του Κώστα Λάμπου   «Αμερικανισμός και Παγκοσμιοποίηση- Οικονομία του φόβου και της παρακμής»     (από τις Εκδόσεις Παπαζήση),   χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εντάσσεται στα βιβλία εκείνα που  η θεματολογία τους αφορά  διαχρονικά  το πολιτικό γίγνεσθαι, παγκόσμια αλλά και τοπικά . Όμως, μια και τα γεγονότα στη χώρα μας έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας, ή , ακόμα καλύτερα, τσουνάμι, είναι ευκαιρία, πιστεύω, μέσα από τις σελίδες αυτού του πολύ σημαντικού βιβλίου,  άλλοι να γνωρίσουμε, ,άλλοι να ξαναθυμηθούμε και κυρίως  όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο απάνθρωπο είναι το πρόσωπο του Καπιταλισμού,  παγκόσμιου αλλά και εγχώριου και, επιτέλους να πάψουμε να τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτός είναι δυνατόν να διαθέτει και ένα ανθρώπινο πρόσωπο.
Κάθε γραμμή του βιβλίου είναι απόσταγμα συσσωρευμένης έρευνας και γνώσης, αφού ο συγγραφέας, με πολλή τέχνη παραθέτει στοιχεία  βιβλιογραφίας και από κλασσικούς διανοητές και από σύγχρονους.  Στις πηγές του, ο συγγραφέας  συμπεριλαμβάνει πλήθος έγκυρων στατιστικών στοιχείων και άρθρων  από τον ελληνικό και παγκόσμιο τύπο. Με λίγα λόγια, μαθαίνουμε πολλά, αποκτούμε σφαιρικές  και εμπεριστατωμένες γνώσεις   μέσα από ένα μόνο βιβλίο. Εκείνο το στοιχείο όμως που το καθιστά εκτός από χρήσιμο και ελκυστικό, είναι  η παράθεση  αποσπασμάτων από κείμενα στίχους κλπ  φιλοσόφων, επιστημόνων, ποιητών, διανοητών από την αρχαιότητα μέχρι  σήμερα.
Η ιστορική ανάλυση  του θέματος καταλήγει με πολύ εύστοχο τρόπο στα σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας , αναδεικνύει  όλες τις πλευρές και παραμέτρους  των σύγχρονων προβλημάτων που δημιούργησε ο αναχρονιστικός πια, άχρηστος και επικίνδυνος  Καπιταλισμός, χωρίς να υποτιμά την ιστορική του πορεία. Το σπουδαιότερο όμως  είναι ότι  προχωρά ένα βήμα πιο πέρα από τους κλασσικούς του Μαρξισμού και επαναπροσδιορίζει για όλους τους απλούς ανθρώπους  το  όραμα  του  Νέου Ουμανισμού στις σημερινές συνθήκες.
Αυτό ακριβώς το όραμα το οποίο μας προτρέπει να υιοθετήσουμε με όπλο τη γνώση και την επίγνωση, αφού προηγουμένως έχει καταγγείλει  την Καπιταλιστική Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής  και έχει αποδείξει με κάθε δυνατό τρόπο την επικινδυνότητά της, δίνει στο βιβλίο μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία  της κατηγορίας του και αξίζει  να διαβαστεί  ή μελετηθεί από πολλούς αναγνώστες, πολύ περισσότερο από νέους ανθρώπους .
Ευχαριστούμε κ.  Λάμπο για το βιβλίο που μας χαρίσατε.
                                                                                                            Ζάκυνθος   6    Μαρτίου
                                                                                            Καλογερία  - Μόσχου  Ευγενία
                                                                                                 αναγνώστρια


 *

ΤΑ ΝΕΑ online

http://www.tanea.gr
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010


Ζητήματα που δημιουργούνται με την παγκοσμιοποίηση και απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο θίγονται στο δοκίμιο του διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Κώστα Λάμπου. Οι κοινωνικές λειτουργίες, οι εργατικοί νόμοι και οι οικονομικές παρενέργειες του εξουσιαστικού φόβου, στον οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας, μπαίνουν στο μικροσκόπιό του. Είναι ένα τεκμηριωμένο βιβλίο, αλλά προσιτό σε όλους , που μιλάει για καθημερινά θέματα όπως οι σχέσεις εργοδότη-εργαζομένου, ο ρόλος της θρησκείας ενώ αναφέρεται σε έννοιες που προκαλούν φοβίες, όπως είναι η υποταγή, η απόρριψη, η κριτική.
Δάφνη Κοντοδήμα 













ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για ένα βιβλίο Ιατρικής της Κοινωνίας
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου