Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

 













 ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ



Μενέλαος Χρόνης
Το βιβλίο του Κώστα Λάμπου ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής,  που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ, που παρουσιάζουμε σήμερα, αποτελεί μια πρόκληση σκέψης και συζήτησης που πηγάζει κατ’ ευθείαν από την σύγχρονη επικαιρότητα και έχει πολλά να πει για το διεθνές και το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και για τις λύσεις και τις προοπτικές στις ζοφερές μέρες που ζούμε. Ένα βιβλίο ιδιαίτερα χρήσιμο.


Νίκος Παναγιωτάτος
Χαίρομαι που παρουσιάζουμε απόψε ένα πολύ σημαντικό, ένα ξεχωριστό βιβλίο, το βιβλίο του συμπολίτη μας Κώστα Λάμπου. Ένα βιβλίο ιδιαίτερα χρήσιμο που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά κύρια στη Νέα Γενιά η οποία, για να ανοίξει το δρόμο για το μέλλον της, πρέπει να ξεπεράσει τον εξουσιαστικό Φόβο και να δει αισιόδοξα τη ζωή και τον κόσμο που μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας θα συνεχίσει να προσφέρει στους συμπολίτες μας αντίστοιχες εκδηλώσεις και να προβάλλει το έργο των Χαϊδαριωτών που δημιουργούν στο χώρο των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Κώστας Φωτεινάκης
Έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο αξιώσεων. Ο Κώστας Λάμπος τολμά να επαναφέρει δυναμικά και πειστικά στην καθημερινότητά μας ξεχασμένους όρους, όπως, γιατί, ποιά παγκοσμιοποίηση και για ποιόν, καπιταλισμός και πλιατσικοκαπιταλισμός, Φόβος θρησκεία και εξουσία, πολιτικό σύστημα, πολιτικό χρήμα και παρακμή του συστήματος. Ο Κώστας Λάμπος αρνείται συνολικά το καταστροφικό και απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα σε κάθε πιθανή εκδοχή του και προτείνει ένα Νέο Οικουμενικό Ουμανισμό που μπορεί να προέρθει από τη συνειδητή δράση των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. Αυτό το βιβλίο που τόσα μας προσφέρει με τον πλούτο των ιδεών, των πληροφοριών και των επιχειρημάτων του, ενδείκνυται να διαβαστεί από όλους μας, γιατί ανατρέπει τον εφησυχασμό και την οκνηρία, υπονομεύει ακράδαντες βεβαιότητες, μας βοηθά να ξεπεράσουμε το Φόβο των σκοταδιστικών και των εξουσιαστικών ιερατείων και μας καλεί να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας.

Δημήτρης Βίτσας
Οι υποχρεώσεις μου με ανάγκασαν να διαβάσω το βιβλίο του Κώστα Λάμπου τμηματικά στα αεροπλάνα, στα τραίνα και στις αναμονές. Έχουμε να κάνουμε με μιά τεράστια διανοητική προσπάθεια, που βάζει στο επίκεντρο της προσοχής μας τον εξουσιαστικό Φόβο με στόχο να τον γνωρίσουμε και να τον ξεπεράσουμε. Είναι θετική η συμβολή του βιβλίου γιατί το Φόβο τον αντιμετωπίζει όχι τόσο ως απειλή , αλλά κύρια ως ευκαιρία για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και το πέραμα σε έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό όμως το πρόταγμα απαιτεί την δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού συνασπισμού δυνάμεων σε τοπικό, διεθνικό και παγκόσμιο επίπεδο με προσανατολισμό την υπέρβαση του καπιταλισμού. Κι’ είναι ακριβώς αυτή η ανάγκη που προϋποθέτει την ύπαρξη μια Νέας Αριστεράς σε τοπικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που θα δρα ως χειραφετική δύναμη μέσα στην κοινωνία και όχι ως «επαναστατική» πρωτοπορία ανεξάρτητη από την κοινωνία, αλλά  για λογαριασμό υποτίθεται της κοινωνίας.  Ένα βιβλίο σοβαρό, τεκμηριωμένο, υπεύθυνο και χρήσιμο για τους αγώνες του Σήμερα και για τα οράματα του Αύριο.

Τάσος Χαλκιάς
Το βιβλίο του Κώστα Λάμπου είναι ένα βιβλίο πολιτικό, ένα βιβλίο επιστημονικό, ένα βιβλίο με πολλές αναλύσεις οικονομικού, κοινωνικού, ανθρωπιστικού, ουμανιστικού χαρακτήρα. Αυτό που κάνει  ξεχωριστό  το βιβλίου αυτό είναι η ο ανθρωποκεντρισμός του, η επίμονη και τεκμηριωμένη επιμονή του για το ρόλου του ανθρώπινου πολιτισμού και για την ανάγκη να τον υπερασπιστούμε, να τον σώσουμε από τις δυνάμεις που τον φτωχαίνουν και τον απειλούν, για να μπορέσουμε να τον πάμε ένα βήμα μπροστά στο Νέο Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό, έναν πολιτισμό χωρίς Φόβο, χωρίς πείνα και χωρίς πόλεμο, όπως πολύ πειστικά μας προτείνει ο Κώστας Λάμπος. Επέλεξα να σας διαβάσω το κεφάλαιο με τίτλο «Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στο όνειρο», γιατί όπως μας λέει ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μιχάλης Δερτούζος, «ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις το μέλλον είναι με το ένα χέρι να χαϊδεύεις τα άστρα και με το άλλο να πλάθεις τη Λάσπη». Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που σέβεται τον αναγνώστη και υμνεί τον Άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Κυριάκος Ντηνιακός
Ο Κώστας Λάμπος, γνώριμος σ’ εμένα από πολύ παλιά, από την εποχή της «Σοσιαλιστικής Θεωρίας και Πράξης», όπου δέσποζαν τα θεωρητικά του κείμενα και οι προχωρημένες πολιτικές αναλύσεις του, δεν έρχεται από το πουθενά. Έρχεται από μακριά και βγαίνει μέσα από τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς αγώνες της γενιάς του και του τόπου. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα, αλλά ένα σοβαρό και απαιτητικό έργο. Είναι ένα βιβλίο ορόσημο που έρχεται να ανατρέψει θεωρίες και να δώσει ένα όραμα, μια διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά αιτία, το βάθος και την έκταση της σημερινής κρίσης. Η ιδιαίτερα τεκμηριωμένη αναφορά του στο ρόλο του εξουσιαστικού Φόβου είναι ένα εργαλείο για να γνωρίσουμε, να νικήσουμε και να υπερβούμε τον εξουσιαστικό Φόβου για να υπερβούμε αυτό το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Πρόταγμα του Κώστα Λάμπου είναι μιά νέα έννοια, ένα όραμα, το όραμα του Ουμανισμού, την πραγματοποίηση του οποίου η ιστορία την αναθέτει στις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. Καταλήγοντας θα έλεγα πως αυτό το βιβλίο αποτελεί μιά σπορά, η καρποφορία της οποίας αργά ή γρήγορα και παρά τις όποιες δυσκολίες, θα συναντήσει την ιστορία στα οδοφράγματα, που πρέπει να γκερμιστούν για να προχωρήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός .

Δημήτρης Μαραβέλιας (Δήμαρχος Χαϊδαρίου)
Δεν πρόλαβα να διαβάσω το βιβλίο, γιατί έφτασε στα χέρια μου πριν από λίγες μέρες. Το ξεφύλλισα όμως προσεκτικά και κατάληξα στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα βιβλίο αξιώσεων, που πρέπει να διαβαστεί με προσοχή και να συζητηθεί. Η πρώτη διαπίστωσή μου είναι πως ο συγγραφέας δεν είναι δογματικός. Αντίθετα παραθέτει τις απόψεις του και καλεί σε ένα έντιμο και γόνιμο διάλογο. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με μερικές από τις θέσεις του συγγραφέα, δεν έχει όμως κανένας υπεύθυνος άνθρωπος και πολύ περισσότερο κανένας που ασχολείται με τα κοινά το δικαίωμα να σιωπά και γι’ αυτό συμφωνώ με τον Κώστα Λάμπο, με την πρόκληση-πρόσκληση, πως όποιος έχει κάτι καλύτερο να προτείνει, να μην το κρατάει για τον εαυτό του, αλλά να το καταθέσει στον ανοιχτό διάλογο, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και καυτά προβλήματα του τόπου μας και της εποχής μας. Θέλω να συγχαρώ το συγγραφέα γι' αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, αλλά και τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης για την ευκαιρία διαλόγου  αυτού του επιπέδου που μας πρόσφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου