ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Αγαπητή μου Αναγνώστρια
Αγαπητέ μου Αναγνώστη
Κρατάτε στα χέρια σας ένα δοκίμιο για τις κοινωνικές λειτουργίες και τις οικονομικές παρενέργειες του εξουσιαστικού Φόβου. Του Φόβου που έφερε τον καθένα μας, αλλά και την Ανθρωπότητα και την Αριστερά σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Ο αμερικανισμός με όχημα την παγκοσμιοποίηση του Φόβου απειλεί τον πλανήτη. Ο Φόβος από συμπτωματικός ατομικός βιολογικός συναγερμός που σώζει, μεταλλάχθηκε σ’ ένα παγκόσμιο εξουσιαστικό εφιάλτη που σκοτώνει. Ο Φόβος δεν είναι πιά σύμμαχός μας, σύμμαχος της ζωής, αλλά εργαλείο της εξουσίας και προπομπός του θανάτου. Δεν φοβόμαστε πιά για να σωθούμε. Μας φοβίζουν για να υποταχθούμε. Μας φοβίζουν για να μας εξουσιάζουν. Μας φοβίζουν για να μας εκμεταλλεύονται. Μας φοβίζουν για να πλουτίζουν. Μας φοβίζουν για να φοβόμαστε γενικά. Ποιοι, πως και γιατί μας φοβίζουν; Αυτό είναι ολόκληρη η ιστορία της Ανθρωπότητας. Μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως και η ‘μοίρα’, ή το μέλλον της Ανθρωπότητας. Γι’ αυτό, σ’ αυτό το βιβλίο, αρχίσαμε ψάχνουμε τη σχέση Φόβου και εξουσίας, Φόβου και πλούτου, Φόβου και φτώχειας. Ψάχνουμε τους Φόβους. Τους μικρούς, τους μεγάλους και τους πολύ μεγάλους, τους παγκόσμιους, ακόμα και το Φόβο της παγκοσμιοποίησης. Τους ψάχνουμε από παντού. Από μέσα και απ’ έξω. Γενικά και ειδικά. Γιατί το ψάχνουμε; Μα για να ξεπεράσουμε το Φόβο μας. Για να μη φοβόμαστε. Κανέναν και τίποτα. Ούτε τον ίδιο το Φόβο. Για να μάθουμε να ζούμε χωρίς Φόβο, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι.
Διαβάστε αυτό το βιβλίο, αν φοβάστε τη ζωή, το θάνατο, το ‘θεό’, το ‘Μεγάλο Αδερφό’, τον πόλεμο, την Pax Americana,τον ‘Άλλον’, τον εργοδότη σας, το χειρούργο που σας ζητάει φακελάκι, τον ‘αρμόδιο’ που θέλει ‘γρηγορόσημο’, γενικά όλες τις μικρές ‘παρέες-συμμορίες’ και τις μεγάλες μαφίες που ρημάζουν τη ζωή μας, το ‘νόμο του ισχυρού’, το μέλλον, τον καθρέφτη σας, την ελευθερία, τη σκιά σας…
Διαβάστε, σκεφτείτε και κάντε κάτι για την Νέα Μεγάλη Έξοδο. Τη Νέα Μεγάλη Ανατροπή. Για την Νέα Ελευθερία του Ανθρώπου. Για ένα καλύτερο κόσμο. Για τον κόσμο της Άμεσης Δημοκρατίας και για τον Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό. Κι’ αν έχετε κάτι καλύτερο να προτείνετε, μην το κρατάτε για τον εαυτό σας…
Κώστας Λάμπος
*
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ:
Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής
Ζούμε στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης. Όμως τι σημαίνει στην πραγματικότητα η Παγκοσμιοποίηση για την πορεία της ανθρωπότητας αλλά και για την καθημερινότητα του καθενός μας, σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνεχώς διευρυνόμενη φτώχεια, την προϊούσα καταστροφή του περιβάλλοντος, την έξαρση της θεσμικής και δομικής βίας και των πολεμικών συγκρούσεων; Τι είναι η Pax Americana και ο αμερικανισμός και ποιά είναι η σχέση τους με την Παγκοσμιοποίηση; Τι είναι και ποια η ουσία του φαινομένου που χαρακτηρίζεται ‘αντιαμερικανισμός’; Παγκοσμιοποίηση από ποιον και για ποιον; Και σε τελική ανάλυση, ποια είναι η σχέση όλων των παραπάνω με την οικονομία του Φόβου και της παρακμής; Είναι αυτή η ‘μοίρα’ της ανθρωπότητας; Ήρθε πράγματι το τέλος της ιστορίας, ή μήπως το τέλος του κόσμου;
Για όλα τα παραπάνω και για μια σειρά άλλα ερωτήματα, η τρέχουσα σχετική επιστημονική έρευνα και διεπιστημονική συζήτηση προσφέρει σήμερα σαφείς και έγκυρες απαντήσεις.
Σε αυτή τη συζήτηση μας εισάγει με το καινούργιο του βιβλίο ο Κώστας Λάμπος, υποστηρίζοντας μέσα από την ανάλυσή του, ότι για τη διαμόρφωση αυτής της φρικτής πραγματικότητας, αυτού του είδους της παγκοσμιοποίησης, ο θεμέλιος λίθος ήταν και παραμένει ο εξουσιαστικός Φόβος, η κατανόηση και το ξεπέρασμα του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για μια σύγχρονη θεώρηση των πραγμάτων, για την απελευθέρωση της εργαζόμενης ανθρωπότητας και το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου. ¨Ένας κόσμος που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ενωτική, αυτόνομη, συνειδητή δράση των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού στην προοπτική ενός Νέου Οικουμενικού Ουμανιστικού Πολιτισμού.
Με αυτή την οπτική, ο Κώστας Λάμπος οργανώνει την ύλη του και τεκμηριώνει την ανάλυσή του, αξιοποιώντας μια ιδιαίτερα πλούσια βιβλιογραφία, ταξινομώντας τη θεματολογία του στις παρακάτω ενότητες: 1. Φόβος και Οικονομία, 2. Φόβος και κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, 3. Μερικές από τις βασικές παρενέργειες του εξουσιαστικού Φόβου στην αναδιανομή του πλούτου στην Ελλάδα, 4. Ο Φόβος του εχθρού, 5. Ο Φόβος του «Είναι» και του «Φαίνεσθαι», 6. Ο Φόβος του Νόμου, 7. Ο Φόβος της Ελευθερίας 8. Εγκαταλείποντας τον πολιτισμό του Φόβου και του θανάτου, 9. Σχεδιάζοντας τη μετάβαση στην Ουτοπία, 10. Ατενίζοντας τον Πολιτισμό της Ζωής και 11. Ουμανισμός: Το Φωτεινό Μονοπάτι της Ιστορίας.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο γνώσης, θέσης και πρότασης, γραμμένο με τόλμη, ευθύνη και ευαισθησία, σε γλαφυρή και απόλυτα κατανοητή γλώσσα, έξω και πέρα από σκοπιμότητες και ιδεολογικές προκαταλήψεις, που αξίζει να διαβαστεί και να συζητηθεί.
*
Ο Κώστας Λάμπος (PhD Οικονομικών Επιστημών στο Freie Universitaet Berlin), έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και άρθρα στα ελληνικά και σε πολλές ξένες γλώσσες και έχει πάρει μέρος σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο ΤΕΙ Αθήνας.
*
ISBN: 978-960-02-2350-7. Σχήμα: 14x21, σελίδες: 484, τιμή: €23,00
Παράκληση για δημοσίευση
*
*
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
(Οικονομία του Φόβου και της παρακμής)
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
ΑΘΗΝΑ
ΙΑΝΟΣ,
ΠΑΤΑΚΗΣ,
ΠΑΤΑΚΗΣ,
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ,
ΚΟΡΑΗΣ,
ΚΟΡΑΗΣ,
F.M.B ΕΜΠΟΡΙΚΗ (FNAC),
ΘΕΜΕΛΙΟ,
ΕΣΤΙΑ,
ΠΟΛΙΤΕΙΑ,
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ,
ΣΙΜΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ,
ΙΔΕΑ,
ΚΑΤΑΡΤΙ,
ΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ,
ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ,
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ (ΚΕΝΤΡΙ),
ΙΑΝΟΣ,
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Α.Ε,
ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ,
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,
ΕΠΑΡΧΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ,
ΤΣΑΚΑ-ΔΡΑΜΑ,
ΝΑΚΟΣ (ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ)-ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ- ΛΑΡΙΣΑ,
*
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ, ή ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ,
ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ.
ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
Νοταρά 2, 106 78 Αθήνα, Τηλέφωνο 2103822496,
ΦΑΞ 2103809150, e-mail: papazisi@otenet.gr *
______________________________
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ
(ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Κώστα Δ. Λάμπου
«ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ:
Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής».
Eκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2009, Σχήμα 14Χ21,σελ. 484
Παρουσίαση από τον Γαβριήλ Σ. Αλπέντζο*
Ο Συμπατριώτης μας και αγαπητός φίλος Δρ Κώστας Δ. Λάμπος (Ρhd Οικονομικών Επιστημών στο Freie Universitaet Berlin), γνωστός από τα βιβλία του και τις δημοσιεύσεις σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά , αλλά και για την αξιόλογη παρουσία του στο κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό γίγνεσθαι, ιδιαίτερα της περιοχής Δυτικής Ελλάδας, με επίκεντρο την Τριχωνίδα και τα όμορφα Χωριά και Κωμοπόλεις του Ζυγού, κάνει τη μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική παρέμβασή του.
Με το νέο του βιβλίο,
«ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής», εισάγει καινά δαιμόνια. Προκαλεί και προσκαλεί σε ένα νέο κοινωνικοοικονομικό ξεκίνημα της ανθρωπότητας απαλλαγμένο από το Φόβο, γιατί «Η ζωή του ανθρώπου είναι η ιστορία των Φόβων του. Ο Φόβος πρέπει να εκλείψει ολότελα. Φόβος από τους μεγάλους, από την τιμωρία, από τη μομφή, από το θεό. Σε μια ατμόσφαιρα Φόβου, μόνο μίσος μπορεί να ευδοκιμήσει.»( Α.S. Νeill).
Αναρωτιέται και επισημαίνει ότι « Ζούμε στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης. Όμως τι σημαίνει στην πραγματικότητα η Παγκοσμιοποίηση για την πορεία της ανθρωπότητας αλλά και για την καθημερινότητα του καθενός μας, σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνεχώς διευρυνόμενη φτώχεια, την προϊούσα καταστροφή του περιβάλλοντος, την έξαρση της θεσμικής και δομικής βίας και των πολεμικών συγκρούσεων. Τι είναι η ρax americana και ο αμερικανισμός και ποια είναι η σχέση τους με την Παγκοσμιοποίηση; Τι είναι και ποια η ουσία του φαινομένου που χαρακτηρίζεται αντιαμερικανισμός; Παγκοσμιοποίηση από ποιον και για ποιον; Και σε τελική ανάλυση, ποια είναι η σχέση όλων των παραπάνω με την οικονομία του Φόβου και της παρακμής; Είναι αυτή η μοίρα της ανθρωπότητας; Ήρθε πράγματι το τέλος της ιστορίας, ή μήπως το τέλος του κόσμου;»
Στις 484 καλοτυπωμένες σελίδες του νέου του βιβλίου ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τον ονειροπόλο καμβά της σκέψης και των συναισθημάτων του και καταθέτει διεξοδικά όλα τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση του οράματος του Ανθρώπου και των Λαών για μια κοινωνία δημιουργική χωρίς Φόβο. Ονειρεύεται ένα κόσμο που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την ενωτική, αυτόνομη, συνειδητή δράση των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού στην προοπτική ενός Νέου Οικουμενικού Ουμανιστικού Πολιτισμού
Αξιοποιώντας ο συγγραφέας μια ιδιαίτερα πλούσια βιβλιογραφία, ταξινομεί τη θεματολογία του στις παρακάτω ένδεκα ενότητες:
1. Φόβος και Οικονομία,
2. Φόβος και κατανομή του παγκόσμιου πλούτου,
3. Μερικές από τις βασικές παρενέργειες του εξουσιαστικού Φόβου στην αναδιανομή του πλούτου στην Ελλάδα,
4. Ο Φόβος του εχθρού,
5. Ο Φόβος του «Είναι» και του «Φαίνεσθαι»,
6. Ο Φόβος του Νόμου,
7. Ο Φόβος της Ελευθερίας
8. Εγκαταλείποντας τον πολιτισμό του Φόβου και του θανάτου,
9. Σχεδιάζοντας τη μετάβαση στην Ουτοπία,
10. Ατενίζοντας τον Πολιτισμό της Ζωής και
11. Ουμανισμός: Το Φωτεινό Μονοπάτι της Ιστορίας,
Κλείνει το βιβλίο του, προτείνοντας τη δική του λύση, τον «Νέο Ουμανισμό, (σελ. 347), όπου θα υπάρχει «Ένας χάρτης του κόσμου που θα περιέχει την Ουτοπία και τη μόνη χώρα όπου η ανθρωπότητα πάντα θα προσγειώνεται. Και όταν προσγειωθεί θα κοιτάζει πέρα και βλέποντας μια καλύτερη χώρα θα ξεκινάει για 'κει. Πρόοδος είναι η υλοποίηση της μιας μετά την άλλη Ουτοπίας», όπου κατά τον Διογένη «Το γαρ μηδένα φοβούμενον μηδ' αισχυνόμενον ηδονή τις εστίν και ικανότης τω βίω». Και συμπεραίνει, (σελίδα 435): «Ο Ουμανισμός λοιπόν του 21ου Αιώνα, ο Ουμανισμός του homo humanisticus universalis, δεν μπορεί παρά να σημαίνει τη λαχτάρα, την προσπάθεια και την ικανότητα μας, ως ανθρωπότητα, να σκουπίσουμε το δάκρυ από τα μάτια της Μάνας-Φύσης και να ξανακάνουμε το άδολο χαμόγελο της, το συναρπαστικό φαινόμενο της ζωής, τη ζωή μας την ίδια, έργο τέχνης, πηγή δημιουργικής οικουμενικής ευτυχίας και αιώνιο στολίδι αυτού του αναρχοατελεύτητου και μεγαλοπρεπούς Σύμπαντος».
Ο Κώστας Λάμπος καταθέτει την ψυχή του. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο γνώσης, θέσης και πρότασης, γραμμένο με τόλμη, ευθύνη και ευαισθησία, σε γλαφυρή και απόλυτα κατανοητή γλώσσα, έξω και πέρα από σκοπιμότητες και ιδεολογικές προκαταλήψεις, που αξίζει να διαβαστεί και να συζητηθεί. Συγχαίρω τον Φίλο μου Κώστα , παρακολουθώ με θερμό ενδιαφέρον την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του και του εύχομαι να έχει υγεία και δύναμη για μια νέα πνευματική παρουσία..
______________________________________
*Γαβριήλ Σ. Αλπέντζος, Δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης τ. Επιθεωρητών Εκπαίδευσης
Νέα Σμύρνη , Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009.
______________________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου